Hääkuvauksen trendejä maailmalta

ja meiltä vuonna 2018

TÄSSÄ PARIKYMMENTÄ HÄÄKUVAUKSEN TRENDIÄ MAAILMALTA – EHKÄ MYÖS MEILTÄ

1. HÄÄKUVAUS ENNEN VARSINAISTA HÄÄPÄIVÄÄ

Hääparit haluavat nauttia hääpäivän tunnelmasta ja sen vuoksi hääkuvaukset suoritetaan jo reilusti ennen varsinaista hääpäivää hääasuineen, meikkeineen ja kampauksineen. Tämä trendi alkoi Kiinasta ja eteläisen Aasian maista ja on levinnyt nopeasti myös Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Mielenkiintoista on, että Kiinassa varakkaat käyttävät jopa 25% hääbudjetistaan matkustaakseen Pariisiin ja Lontooseen kuvauttamaan itsensä tunnettujen muotikuvaajien toimesta. Kanadan Torontossa ja Vancouverissa valtaosa hääpotreteista ja kaverikuvista otetaan ennen häitä ja näihin kuvauksiin panostetaan paljon rahaa, jopa kymmeniä tuhansia dollareita.

2. KARKAAMINEN

Viimeisen viiden vuoden aikana hääparit ovat etsineet Googlen hakutilastojen mukaan enenevissä määrin kaukaisia kohteita, joihin karata naimisiinmenoa varten – matkakohteita, jotka tarjoavat täydellisen hääpaketin. Suosituimpia kohteita näissä hauissa ovat olleet mm. USA, Australia, Kanada, Uusi Seelanti ja Irlanti.

2018 hääkuvauksen trendjä karkaaminen matkakohteeseen naimisiinmenoa varten

3. VIHKIRAUHA

Hääparit toivovat valokuvaajan saavan vangittua häävieraiden reaktiot juhlassaan, eikä rivistöä uusimpia älypuhelinmalleja vieraiden kasvojen edessä. Hääparit esittävät toiveen, että häävieraat kunnioittaisivat vihkirauhaa ja jättäisivät älypuhelimet ja kamerat pois vihkimisestä – miksi? Koska selfiet ehtii ottaa myöhemminkin.

4. HÄIDEN VIDEO- JA ILMAKUVAUS

Hääparit tilaavat yhä enenevissä määrin häätilaisuuteen videokuvaajan ja mahdollisuuksien mukaan ilmakuvaajan. Juhlapaikkaa valitessa yksi kriteereistä on sijainti, jossa on luvallista kuvata kopterilla.

5. KUVIEN EDITOINTI HÄÄPÄIVÄNÄ

Useat hääparit kysyvät mahdollisuutta nähdä hääpäivän kuvia hääjuhlassa. Nykytekniikka mahdollistaa toki tällaisen, mutta kääntöpuolena on menettää editoinnin aikana paljon hienoja tunnelmia, jotka jäävät taltioimatta. Ja kuinka moni haluaa nähdä keskeneräisiä kuvia itkevästä isoäidistä…? Muutaman hääkuvauksen yhteydessä olen sopinut hääparin kanssa 3-5 nopean kuvan toimittamisesta hääjuhlan aikana, minun kuvauskalustoni mahdollistaa tällaisen – siltikin olen nähnyt tarpeelliseksi sopia asiasta yksityiskohtaisesti hääparin kanssa, sillä pikainenkin editointi vie helposti 15-20 min kuvausajasta.

6. TEASERIT

Hääpäivää seuraavan päivän teaserkuvat häistä esimerkiksi sosiaalisessa media jakamista varten ovat kysytty palvelu Suomessakin. Voin helposti editoida 10-20 kuvaa seuraavaksi päiväksi.

7. PEURA AJOVALOISSA-POSEERAUKSET

Kaukana ovat ajat, kun hääkuvissa poseerattiin kameraan katsoen kuin menneiden vuosikymmenten lehtien kansikuvissa. Nykyisten häiden kuvaustyyli vaihtelee paljon hääparista riippuen. Hääpotretit ovat omaperäisiä ja hauskoja ja hääjuhlan kuvissa pidetään hauskaa, ollaan omaperäisiä ja viihdytään. Peura ajovaloissa-poseeraukset ovat mennyttä aikaa.

_ND38995-Edit-Edit

8. SAVUPOMMIT

Hauska tapa saada väriä ja eloa ja vähän salaperäisyyttäkin hääkuviin ovat värikkäät savupommit. Käytän niitä silloin tällöin itsekin.

9. DOKUMENTAARINEN HÄÄKUVAUS

Menneinä vuosina hääparit halusivat perinteiset hääpotretit poseerauksilla, studiossa. Nykyään hääparit ostavat enimmäkseen dokumentaarista hääkuvausta. Viimeiset vuodet olen kuvannut lähes pelkästään dokumentaarista kuvaa häissä – hääpotreteissa on edelleen paljon hajontaa, potrettikuvaa tehdään teemallisista fantasiakuvista perinteisiin studiopotretteihin ja kaikkea mahdollista siltä väliltä. Ennen poseerattiin valokuvaajalle jopa hääjuhlassa, myös vieraat.

Dokumentaarinen hääkuvaus voi tuottaa todella uniikkeja valokuvia

10. KIHLAJAISKUVAT DRAMAATTISESSA MILJÖÖSSÄ

Näitä minultakin kysytään ajoittain – kihlautuvat pariskunnat haluavat kihlajaiskuvat upeassa ja dramaattisessa miljöössä, joskus paikka valitaan jo tulevia häitä silmälläpitäen ja hääpotretit otetaan sitten samassa paikassa. Suuren budjetin häissä matkustetaan romanttiselle Santorinille tai Grand Canyonille kuvaajan kanssa. Vihreä ja vehreä Irlanti on hyvin suosittu paikka myös karkaaville pareille, vanhoja linnoja upeine kuvauspaikkoineen riittää. Näitä paketteja voitte kysyä suoraan minulta.

11. PEILITTÖMAT KAMERAT

Vaikka kuvaustekniikka ei kiinnostaisikaan, suosittelen lukemaan tämänkin kohdan läpi. Vaihdoin kuvauskalustoni suurista ja painavista Nikonin täyskennoisista kameroista peilittömiin Olympuksen lippulaivoihin. Kalustoni on puolta pienempää ja kevyempää ja myös paljon huomaamattompaa kuin entiset pienen tykin kokoiset objektiivit puolen kuution kamerarungon perässä. Kalustovaihdon jälkeen huomasin saavani entistä enemmän aitoa kuva aidoista ihmisistä aidoissa tilanteissa – miksi? Koska kuvaamiseni muuttui entistä huomaamattomammaksi. Ja nykyään pystyn tuottamaan samalla kalustolla valokuvien lisäksi myös 4K-tasoista videokuvaa. Dronea Olympuksen rungoissa ei vielä ole, sitä varten minulla on erillinen kuvauskopteri 4K-resoluutiolla.

12. VALOKUVAUS JA DRAMAATTINEN MILJÖÖ

Hääjuhlien koristelut joutsenineen ja 13-kerroksisine kakkuineen ovat vähän menettäneet suosiotaan. Hääparit panostavat entistä enemmän sekä hääpotretteihin upeassa miljöössä sekä enenevissä määrin myös kihlajaiskuviin.

13. MODERNI MORSIAN EI VÄLITÄ HÄÄALBUMEISTA

Useat valokuvaajat kertovat, että moderni morsian on kiinnostuneempi hääpuvustaan kuin hääalbumista. Jotkut ovat jättäneet jopa noutamatta maksamansa hääalbumin, kun ovat saaneet korkearesoluutioiset hääkuvat nettigalleriaan ladattaviksi.

Googlen hakutilastojen mukaan hääalbumipalvelua tarjoavia kuvaajia ei haeta enää länsimaissa juurikaan hääkuvaajaa valittaessa. Toki tässäkin on kansallisia eroja, hääalbumit ovat edelleen melko suosittuja näissä maissa (perustuu Googlen dataan):

 1. Sri Lanka
 2. Intia
 3. Pakistan
 4. Singapore
 5. Filippiinit
 6. Yhdistyneet arabiemiirikunnat
 7. Malesia
 8. Etelä-Afrikka
 9. Irlanti
 10. Iso-Britannia
_7260188-Edit

14. FIRST LOOK

First look on loistava tilaisuus saada aitoja kuvia morsiamesta ja sulhasesta ennen vihkimistä. Usein nämä kuvat ovat hääprin lempikuvat heidän häistään. Uusimpia First look-trendejä ovat isä-tytär-kuvat. First look-kuvat ovat suosittuja myös, koska häämekkokin on yleensä virheetön – kunnes siirrytään ulkoa sisälle juhlimaan.

15. VIIHTYMINEN ON NRO 1!

Täydellisen, elämänne tärkeimmän päivän salaisuus: pitäkää asiat yksinkertaisina ja viihtykää, älkää suotta huolehtiko protokollasta tai ikiaikaisista perinteistä. Alttarilta voi kävellä ulos vaikka James Brownin “I feel good” -biisin tahtiin. Viihtykää, niin me kuvaajat saamme paljon aitoja valokuvia aidoista ihmisistä aidoissa tilanteissa. Aitoa viihtymistä, joka tallentuu vuosikymmeniksi kuviin ja videoihin.

16. HÄÄPARI MAKSAA

Ennen oli tapana, että vanhemmat maksoivat häät vaatteista valokuvaajaan. Nykyään hääparit järjestävä itse häänsä ja ostavat sellaisia palveluja, mistä itse pitävät.

17. LUOVA VALOKUVAUS

Omaperäiset kuvausideat voittavat hääparin sydämet. Minulta kysytään entistä enemmän konseptikuvausta, joka voidaan toteuttaa mitä erilaisimmilla tavoilla aina teemallisiin fantasiakuvauksiin asti. Kukapa ei haluaisi erottuvia kuvia elämäsnä suurimmasta päivästä?

haakuvaus-jiipee-spets-jiipee-photography-jyvaskyla-keski-suomi-2

18. ELOKUVAMAINEN KUVANKÄSITTELY

Elokuvamainen kuvankäsittely on yksi suurimpia nykytrendejä, myös hääkuvauksessa. Miksi? Koska: elokuvamainen käsittely on ajaton, oli se sitten värillinen tai mustavalkoinen. Tällainen kuvankäsittely on klassikko ja se tuo esiin kuvan sielun. Voin luvata, että näin käsitellyt kuvat näyttävät aivan yhtä ihanilta vielä 50 vuoden kuluttua.

_H010418-Edit-2

19. KYSY VALOKUVAAJALTA

Valokuvaajan rooli monipuolistuu vuosi vuodelta. Valokuvaajalla voi olla jopa vuosikymmenien kokemus häistä ja niiden järjestämisestä. Usein hääparit varaavat hääkuvaajan vuosi tai kaksi etukäteen. Kokenut kuvaaja tuntee seudun parhaat kuvausmiljööt ja tietää ne suurimmat sudenkuopat, on usein yhteistyössä pukuliikkeiden kanssa tai tuntee hääjärjestäjiä ja juhlapaikkoja myös vähän kauempaa. Tiedän, tämä kuulostaa kummalliselta – mutta olenpa minäkin valinnut häämekkoja ja -kakkuja useampiinkin häihin. Kysy valokuvaajalta.

20. SOSIAALINEN MEDIA ON TULLUT JÄÄDÄKSEEN

Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen osaksi elämäämme. Myös hääkuvaajia etsitään ja varataan sosiaalisen median kautta. Sosiaalisen median kautta jaetaan valokuvaajien portfolioita omilta verkkosivuilta tai portfolio sijaitsee sosiaalisessa mediassa. Osalla hääpareista on oma hashtag (#) kuvien julkaisemista ja löytämistä varten. Hääparit ovat ylipäätään tietoisia, mitä ja miten haluavat. Sosiaalinen media on osa kuvaajan löytämisen prosessia ja se on tullut jäädäkseen.

2018 HÄÄKUVAUKSEN 20 TRENDIÄ MAAILMALLA
JA MEILLÄ PÄHKINÄNKUORESSA

 1. Hääkuvaus ennen varsinaista hääpäivää
 2. Karkaaminen
 3. Vihkirauha
 4. Häiden video- ja ilmakuvaus
 5. Kuvat samana päivänä
 6. Teaserit
 7. Poseeraukset “peura ajovaloissa”
 8. Savupommit
 9. Dokumentaarinen hääkuvaus
 10. Kihlajaiskuvat
 11. Peilittömät kamerat
 12. Hääkuvat dramaattisessa miljöössä
 13. Valokuvat nettigalleriassa
 14. First look
 15. Aidot kuvat aidoista ihmisistä
 16. Hääpari järjestää häänsä itse
 17. Luova valokuvaus
 18. Elokuvamainen kuvankäsittely
 19. Kysy valokuvaajalta
 20. Some on tullut jäädäkseen

Discussion

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *